LifeStyle, Общество

Цветът на океаните може да се промени до края на века

0

Цветът на океаните може да се промени. Това твърди ново изследване на учени от Масачузетския технологичен институт, съобщава “Евронюз“. То е установило, че тъй като изменението в климата засяга екосистемите на океаните, това може да промени цвета на водата още в края на 21-ви век.

Макар че е малко вероятно промяната да е радикална, може да се очаква да виждаме по-ярко синя или по-зелена вода, тъй като глобалното затопляне повишава температурите.

Всичко се свежда до малък организъм, наречен фитопланктон, или водорасли, които съдържат хлорофил и живеят в океана. Тези организми са отговорни за голяма част от цвета, който виждаме.

Колкото повече фитопланктон има във водата, толкова по-зелен е цветът, и съответно – толкова по-малко е синьото.

Тъй като температурите продължават да нарастват, броят на тези организми на различни места ще се промени, което ще доведе до смяна на цвета на поне 50% от световните океани.

Броят на фитопланктона в океаните е от решаващо значение. Според Пит Струтън, доцент в Института за морски и антарктически изследвания в Университета на Тасмания, “фитопланктонът произвежда половината от кислорода в земната атмосфера и е в основата на хранителната верига.”

Броят на фитопланктона в райони като субтропиците се прогнозира да падне, което ще доведе до по-синьо оцветяване на океаните. Докато водата около полюсите може да стане още по-зелена.

Тъй като глобалното затопляне причинява топене на леда, фитопланктонът ще расте в топящите се води, което ще направи цвета на океаните по-интензивен.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега