Бургас, Култура, Общество, Топ новини

Цяла България отбелязва годишнината от гибелта на Васил Левски

0

19 февруари е паметна дата за България – Отбелязваме 142 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. От рано сутринта пред паметника му в центъра на София възрастни и деца спират за кратко и оставят цветя.

Да помним и да напомняме – това е посланието на 16 осмокласници, които освен с цвете, решиха да отбележат деня и по друг начин – преписаха тефтерчето на Левски. Целта е да го връчат на депутатите в Народното събрание, за да си спомнят за посланията на Апостола.

Пред паметника се водиха и открити уроци и въпреки ранния час и трафика, още стотици деца и възрастни помълчаха и поставиха цвете. По-възрастните успяваха да сдържат сълзите си от вълнение, но най-малките не ги криеха.

В Бургас паметта на Апостола ще бъде почетена със заупокойно молитва и поднасяне на венци и цветя. Церемонията се състоя пред паметника на Васил Левски в Морската градина.

Ученици също ще участват активно в отбелязването на годишнината. Четвъртокласници от различни училища ще се включат в спортно състезание и викторина, които са под мотото “Лъвски скок”. Децата ще премерят сили на лекоатлетическата писта и ще отговарят на въпроси за живота и делото на Васил Левски. Ще има и въпроси за публиката, като се разчита на нейното активно участие. Победителите ще получат грамоти и награди. Състезанието ще се проведе от 12:00 часа в спортния корпус на ОУ “Княз Борис І”. “Лъвски скок” се организира от Община Бургас с партньорството на Общобългарския комитет “Васил Левски”.

От 18:00 часа в зала “Петя Дубарова” на Морското казино ще бъде представена книгата на проф. Иван Стоянов “Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”. Книгата е нов прочит на живота и делото на Апостола. Тя не е насочена към цялостно биографично изследване, а към осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми от дейността на Апостола. Сред тях са въпросите за пребиваванията на В. Левски в Букурещ и неговото израстване като идеолог на българската национална революция.

В Сливен пък ученици почетоха годишнината от гибелта на Апостола с урок по родолюбие. Те поднесоха венци пред паметните плочи на неговите сподвижници след шествие в центъра на града.

То беше водено от ученици в униформи на четници. По обяд пред паметника на Апостола в Сливен се проведе официалната церемония по честването на годишнината от обесването му.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега