Общество

ЦИК пусна обществена поръчка за машините за гласуване

0
След заседанието си в петък Централната избирателна комисия (ЦИК) откри състезателна процедура за наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. Изборната комисия е готова да плати най много по 1200 лв. за машина, но ще се опита да ги намери по 1000 лв.

Така общият разход на държавата за осигуряването на машините за гласуване, които според съда са задължителни за всички 12 500 секции в страната, ще бъде между 12.5 и 15 млн. лв. без ДДС.

Стартирането на поръчката далеч не означава, че устройствата ще бъдат набавени. Според ЦИК не е сигурно дали ще се намери доставчик за толкова много машини, или на такава цена. Първоначално ЦИК искаше да постави машини за гласуване само в 500 секции, но според съда така ще се наруши изборния закон.

“Ако никой не се яви на обществената поръчка за машинното гласуване, изборите ще се проведат по старата система и тогава най-вероятно ще има опит изборите да бъдат касирани, след което ще се наложи Конституционният съд да се произнесе дали има нарушение на изборните резултати, или няма”. Това каза служебният министър-председател Огнян Герджиков в интервю за bTV.

Той повтори, че Централната избирателна комисия е проспала два месеца, в които е можела да обяви поръчката за машини и допълни, че дори 30 машини да не проработят, проблемът ще бъде записан на сметката на управлението на държавата, макар че има институция, която отговаря непосредствено за него.

 
Източник: Economic.bg

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега