Vox Populi

Чували ли сте за Runaway truck ramp? Или “Място за бягство на камиони”?

0

Чували ли сте за Runaway truck ramp? Или “Място за бягство на камиони”?

Докато пътувахме из Щатите миналия месец, на всеки стръмен път, който може да е с до 12% наклон, макар да е магистрала, на критичните места са изградени тези спасителни ленти от чакъл. Нямаше как да спрем, за да направя подробни снимки.

Става дума следното: Там, където скоростта на камион с огромна маса е вероятно да стане неудържима, са изградени спасителни ленти, които извеждат камиона от пътя, настлани с дълбок чакъл с голям противонаклон, почти същия, но в обратна посока. Накрая е издигната огромна купчина от чакъл, в която камионът, забавил скоростта си, да се блъсне.

Разказвам за това по понятни причини. Поредната страховита трагедия в Айтос на път, където вече са се случвали такива трагедии не веднъж, явно показва, че пътят не става. Самият път предполага убийствени ситуации. Край този път не може да се издига детска площадка, нито да минава тротоар! Там е мястото на насипа за Runaway truck!

Пътното безхаберие у нас не е проблем на едно управление. То е историческо и в това безхаберие участват и общините. Оказва се, че от община Айтос не са внесли писмено предложение за мерки по отношение на този опасен път. С кого и как са говорили от общината не е ясно, но две дечица и младият им татко са мъртви. Майката, която ще оцелее, е съсипана за остатъка от живота си.

17-годишният младеж днес не отива на училище – ще му правят тежка мозъчно-черепна операция и дали от него ще стане отново цял човек, не е сигурно.

А в държавите, където пътищата са с цена на километър колкото у нас, е предвидено как човек да се спаси, а не да убива!

 

за автора: Лияна Панделиева е журналист, а в началото на промените през 9


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега