LifeStyle

Чипровски килими вдъхновяват студенти по мода

0

Общината в Чипровци кани българи и чужденци на фестивал на килима, съобщи кметът Пламен Петков. Той ще се състои на 5 и 6 май. Това е петото издание  на феста на килима, който бе признат от ЮНЕСКО като световно културно наследство, съобщава Kmeta.bg.

За пръв път на фестивала ще има и модно дефиле. Студенти от Националната художестнвена академия ще представят облекла с извезани мотиви от фигурите на чипровските килими. Ще има и изложба на килими. В залата на историческия музей, чиято обновена експозиция ще бъде показана за първи път, ще бъде прожектиран филмът „Чипровският килим”.

И двата дни на централния площад „Чипровско въстание” ще има шатри, под които жени ще тъкат килими, а други ще демонстрират подтоговката на преждата за тях – предене, пресукване, боядисване. Предвидено е състезание между тъкачки за зай-бързо оформяне на фигура от чипровския килим.

На площада под шатри ще бъдат показани и предмети, изработени от местни занаятчии, както и ястия от турлашката кухня. Посетителите ще могат да си купят сувенири или да опитат от прочутите гостби.

Целта на фестивала е да популяризираме килима. Ще покажем традицията в неговото изработване, но и съвременните мотиви в пана, икони и картини, които се създават с техниката на нашите килими, допълни кметът.

Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега