Бизнес

“Черен петък” вече е запазена марка на собственика на eMag

0

Румънската компания “Данте интернешънъл” е запазила търговското наименование “Черен петък”, показва справка на “Дневник” в Патентното ведомство. Компанията е собственик на два от най-големите онлайн магазини в България eMag (еМаг) и Fashion Days (“Фешън дейс”). Запазено е и наименованието на английски език във вариантите “Black Friday” и “Black Friday by eMag”, както и изображението “B%ack Friday”.

Компанията е подала заявката си за запазване търговската марка в България още на 24 ноември 2014 г., дни преди тогавашния “Черен петък”, а е получила одобрение в края на януари тази година. Тя ще държи правата над използването на словосъчетанието “Черен петък” до 24 ноември 2024 г. В условията на патента е посочен разнообразен кръг от дейности – от отдаване под наем на рекламно време във всички средства за комуникация, създаване на рекламни текстове, маркетинг и “връзки с обществеността”, през подреждане на витрини и фотокопирни услуги, до изследване на пазара и управление на бизнес проекти.

Това на практика означава, че за предстоящия на 25 ноември “Черен петък” никой друг търговец няма да може да използва словосъчетанието, за да се рекламира.

“Черен петък” е ден на големи търговски намаления в САЩ, който е се пада в петъка след Деня на благодарността. С него започва търговската кампания за Коледа. В България денят придоби популярност в последните години, когато големите търговски вериги започнаха да заявяват сериозни отстъпки.

До момента компанията “Данте интернешънъл” е глобявана два пъти от Комисията за защита на конкуренцията за нарушения при кампании “Черен петък” – през 2014 г. и през 2016 г.

Междувременно през октомври тази година заявка за запазването на търговската марка “ЧЕРЕН ПЕТЪК” е подала и “Уникредит Булбанк”, но само за банковата сфера.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега