Uncategorized

Черен четвъртък: 100 убити при нападение на “Боко Харам”

0

Ислямистите от „Боко Харам” са убили повече от 100 души в град Фотокол в северната част на Камерун, съобщи Ройтерс.

Въоръжените терористи са нахлули в града рано сутринта. Хората са избити по домовете им и в местна джамия, разказал местен жител, който успял да се свърже по телефона. По време на рейда разстреляли един от синовете му.

„Боко Харам” е поредната радикална ислямистка групировка, която се обявява за въвеждането на шериата и забрана на образованието. Тя стои зад повечето терористични актове в региона и похищението на стотици хора, които в много случаи продава в робство.

До неотдавна целта на терористите са били основно армията и полицията, но в последно време зачестяват ударите им срещу градове, лидери на религиозни общини и мирни граждани.

През април миналата година „Боко Харам” нападна училище и отвлече 276 момичета в нигерийския град Чибок. 57 момичета успяха да избягат. Групировката заяви, че останалите 219 пленнички са приели исляма и са били дадени за омъжване.

Около 200 терористи от „Боко Харам” бяха убити в Нигерия по време на акцията на армията на Чад, която се включи в битката срещу ислямистите, съобщава агенция Франс прес.

Военна част и бронирана военна техника от Чад влязоха на територията на Нигерия на 3 февруари. Няколко дни преди това нигерийските власти съобщиха, че са успели да си върнат контрола в 5 града в североизточната част на страната, завзети от ислямистите. Армия на Чад влезе на 17 януари и в съседния Камерун и по-късно съобщи, че е ликвидирала 124-ма бойци на групировката.

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега