космическа станция
Общество

Части от космическа станция летят към Земята

0

Части от Китайската космическа станция “Тангун-1” летят със страшна сила към нашата планета, съобщиха от Европейската космическа агенция. България е сред страните, в които се очаква да паднат част от отломките.

 
Още през март миналата година китайската информационна агенция “Синхуа” съобщава, че е изгубена връзка със станцията, известна като “Небесен дворец”, и Китай не може да овладее нейното движение в орбита. Обектът е неконтролируем и трудно може да се определи точната му траектория и предполагаемо място на падане. 
 
Причините за загубата на контрол върху “Тангун-1” са технически, потвърждават от Китайската космическа агенция.
 
Според китайските учени по-голямата част от станцията ще изгори при навлизането в атмосферата, но се очаква и отломки с маса около 100 кг да достигнат до Земята. Изчисления на Китай показват, че през пролетта на 2018 г. “Небесен дворец” ще навлезе в плътните слоеве на земната атмосфера. 
 
“Броени часове преди самото падане на “Тангун-1″ ще се знае мястото, на което ще падне. Лошото е, че за това кратко време не може да се евакуира населението”, заяви физикът от института по астрономия към БАН Пенчо Маркишки в сутрешния блок на Нова тв.
 
Китайската станция, известна като “Небесният дворец”, бе изстреляна на борда на ракета на 29 септември 2011 г.  Ракетата-носител извежда над 360 км над Земята станцията, тежаща 8,5 тона. Тя е оборудвана с модерни уреди и технологии, като целта е те да бъдат тествани в реални космически условия.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега