Бургас, Общество

ЦЕРН чака млади български учени

0

Работата в един от най-големите научни центове в света – ЦЕРН, вече не е само мечта, а реална възможност. От нея могат да се възползват български студенти и учени.

В центъра в момента постоянно работят 2600 души, а още стотици стажанти и временно наети имат възможност за работа в научния център всяка година.

От нея могат да се възползват студенти, завършили трети курс, докторанти и учени в областта на инженерните науки, приложната физика и информационните технологии. Продължителността на стажа е 3 месеца за студентите и от 6 до 36 месеца за докторантите.

Един българин от ЦЕРН

Това не е лаборатория с най-високотехнологичните уреди в света, но оттук започва пътя на Венелин Кожухаров, който го отвежда на място, за което си мечтае всеки учен.

През 2002 г., още като студент, заминава на обучение в ЦЕРН. Както сам казва – най-доброто място, където се срещат науката и технологиите: „Студентската програма в ЦЕРН е нещо наистина уникално за всеки, който се занимава с наука и аз препоръчвам никой да не я пропуска”.

Стипендиите за студентите са около 2 хиляди швейцарски франка. Няма определена квота. Всичко зависи от качеството на кандидатурите. Миналата година са приети петима българи.

„От България статистиката сочи, че има много голям интерес. Ние сме една от най-активно кандидатстващите страни, така да се каже, по целия спектър на специалности. След едно прекарано време в ЦЕРН, човек има страшно висок шанс за реализация”, коментира доц. Леандър Литов от катедрата по атомна физика в СУ.

Пребиваването в ЦЕРН дава възможност за участие в редица проекти, а едно от най-големите предимства са вратите, които се отварят след това. В момента Венелин работи в България, но казва, че за науката мястото не е от съществено значение.

Кой ще е следващият български студент, който ще се докосне до голямата наука, ще стане ясно след кампанията за набиране.

източник: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега