Бургас

Централна улица се превръща в арена на танцови битки и стрийт демонстрации

0

Истински хепънинг на здравословния начин на придвижване в градска среда ще се проведе на 22 септември – Световния ден без автомобили. За целта една от централните улици в Бургас – “Васил Левски” ще бъде затворена за движение на автомобили от 10.00 до 20.00 часа /в участъка ул. “Христо Ботев” – бул. “Стефан Стамболов”/, за да се превърне в младежка сцена за танцови съревнования и различни демонстрации на младежката стрийт култура.

От 11.30 до 19.30 часа там ще се проведат ролер парти, вело, скейтборд, ховърборд райд и интересни игри за пешеходци. Брейк клуб “Бляк Стайл” и танцова школа “Дюн” ще се включат във впечатляващото All Style Street Dance Show Battles, което ще бъде от 11.30 до 12.30 часа. И, разбира се, всичко това ще бъде последвано от скейт демонстрации на уред, брейк денс, гарнирано с музиката на DJ Funktool от 17.30 – 19.30 часа.

За тези от вас, които нямат търпение, могат да се включат в някои от предстоящите дотогава инициативи в програмата:

 

19.09.2017, вторник /ден за споделено използване на велосипед и ползите от алтернативното придвижване/

 

Тема “Велосипеди”: Радио или ТВ предавания от поредицата “Млади репортери” – за споделената отговорност да се придвижваме по-интелигентно в интелигентния град.

/през деня/

 

Тема “Споделено каране на велосипеди”: Промоционална кампания за популяризиране на споделената велосипедна система “Вело Бургас” по медиите и информационните киоски на “Вело Бургас”. 

/през деня/

 

Тема “Интелигентен обществен транспорт”: Ден на отворените врати в Центъра за видеонаблюдение и контрол на трафика – демонстрационно събитие, в рамките на което ученици от Професионална гимназия по механотехника и електроника – Бургас ще имат възможност за интерактивно участие в процеса за управление на трафика.

/11.00 – 12.00 часа и 14.00 – 15.00 часа/

 

Тема “Интелигентен обществен транспорт”:  Ден на отворените врати в Диспечерски център на обществения оператор “Бургасбус” ЕООД – за ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника “КОНСТАНТИН ФОТИНОВ”.

/10.00 часа/

 

21.09.2017, четвъртък /ден на предизвикателството/

 

Тема “Зелени пътеки”: Демонстрационна обиколка и разходка за ученици от ППМГ “Акад. Никола Обрешков” – Бургас  с “Влакчето на солта” в Защитена зона “Атанасовско езеро”. По време на обиколката в резервата участниците ще се запознаят с историята за добив и преработка на сол, а  експерти от Българска фондация “Биоразнообразие” ще разкажат за обитателите в езерото.

/14.30 часа/

 

22.09.2017, петък /световен ден без автомобили/

 

Тема “Велосипеди и ходене пеша, зелени пътеки”:

ВЕЛО поход с начало на 22.09 и край на 24.09.2017 г. – Българска фондация “Биоразнообразие”, един от координаторите на Зеления пояс у нас и “Зелена Странджа”- Бургас организират природното приключение “Странджа – от край до край. С колело по Зеления пояс”.

/Тръгване – 8.00 часа от паркинг на магазин “Билла”, пл. “Трапезица”/

Желаещите велосипедисти ще се включат, за да се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина. Турът ще завърши в гр. Ахтопол, където в празничните дни Община Ахтопол и Сдружение Лумен организират тридневен Рибен фестивал.

За да се включат във Вело похода, участниците е необходимо да умеят добре да управляват планински велосипед, но не е необходима специална физическа подготовка. Целият поход включва общо около 120 км. каране на велосипед по асфалт и черен път. Нощува се в местността Качул /на река Велека, близо до с. Граматиково/ и в град Ахтопол.

В събота вечер, в навечерието на Деня на Зеления пояс, в читалището в Ахтопол ще бъде представена инициативата “Балкански Зелен пояс”,  а на самия празник 24 септември ще бъде организиран пешеходен преход покрай скалистия бряг на морето до устието на река Велека и разходка с лодки по самата река.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега