Бизнес, Бургас

Цените по родното Черноморие падат наполовина

0

Очаква се до дни цените по родните морски курорти да започната да падат.  От 20 август, потокът от немски и руски туристи намалява, затова и цените на хотелите по морето ще паднат с 20%, а следващия месец с още 15-20%. Така че до края на сезон 2015 може да се очакват намаления общо с 50-60%, коментира пред „Стандарт” доц. Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара.

От туристическия бранш са единодушни, че този летен сезон е един от най-трудните през последните 15 години. За да продължат да съществуват, редица фирми продават активите си. Туроператори се разделиха с офисите си и се изнесоха под наем, за да преживеят сезона. Продават се служебни коли и всякакви активи, които да закърпят финансовото положение след огромния отлив на руски туристи през това лято и чувствителния спад на европейските гости. Част от компаниите пък се оглеждат за нови инвеститори, които да изкупят дял във фирмите им и да налеят свежи пари.

Тенденцията да се продават хотелите по морето след бума на строителство там е от няколко години. Но през това лято и успешни бизнеси, които през последните години вървят само нагоре, са принудени да се свият. Към традиционните проблеми със застрояването, инфраструктурата и реда в курортите през тази година се добави и отливът както на родни, така и на чужди гости. Не са за подценяване и неуредиците с концесиите на плажовете и скъпата сянка, която е безплатна или срещу консумация при преките ни конкуренти. Пречка пред бизнеса е и имиджът ни на евтина алкохолна дестинация, който не се ограничава с репортажите от един курорт, а се превръща във визитната ни картичка пред света. Оздравителна ли ще е кризата за бранша предстои да разберем.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега