LifeStyle

Цените на храни и напитки в самолетите с до 8900% надценка

0

Огромните надценки, които някои авиокомпании слагат на храни и напитки, продавани по време на полет, са разкрити в нов доклад.

Данните на търсачката за пътувания Kayak се фокусират върху предлагането на храна и напитки на Ryanair, easyJet, Jet2, FlyBe и British Airways, сравнявайки основните артикули в менютата на авиокомпаниите с еквивалента в супермаркетите Tesco, Asda и Sainsbury’s.

Някои от най-големите надценки са за напитки. Чаша чай в авиокомпания Jet2 е с 8 900% (2,70 паунда в сравнение с 3p в супермаркета); кафе на полет със същата авиокомпания има надценка от 1 321 на сто (£ 2,70/19p), пише “Индипендънт“.

Установено е, че ежедневните продукти имат значителни надценки. Водата в Ryanair струва със 644% повече отколкото в супермаркета (2,68 GBP/36p), а Coca-Cola или Pepsi на Jet2 имат 505% надценка (£2,30/38p).

За еasyJet е установено, че продават кифли с 900 процента надбавка (2,50 паунда в сравнение с 25 пенита) и шоколадчета с 260 процента повече (1,80 лири в сравнение с 50 пенита).

Изненадващо, маслините всъщност са по-евтини на полетите на Ryanair, отколкото в Sainsbury’s (1,34 £/1,65 £).

Нийл Картрайт, експерт по пътуванията в Kayak.co.uk, каза: “Когато летят, пътниците определено са готови да дават пари за храна и напитки, което принуждава авиокомпаниите да таксуват толкова, с колкото си мислят, че могат да се “разминат”.”

Храните и напитките, които се продават по време на полет, заедно с продукти като парфюмите, допринасят значително за общите печалби на авиокомпаниите, особено на нискотарифните оператори, които залагат на евтини билети.

В допълнение към високия марж на различните продукти за ядене и пиене, в доклада се отбелязва и общо покачване на цените от 2016 г. насам, когато за последно е правено проучването.

Супа, чай и кафе са поскъпнали от 2,34 до 2,66 паунда за двугодишния период на полетите на Ryanair, докато Flybe е намалила цената на супата от 2,50 на 2 паунда.

Говорител на Jet2 заяви пред изданието: “Ние вярваме, че нашите продукти за хранене и напитките предлагат много добра стойност и са сравними с други места, където бихте седнали и консумирали, като например кафене, бар или ресторант – не и в супермаркетите! Например, в Starbucks ще платите приблизително същата съща сума пари за чаша кафе, каквато бихте платили и на един от нашите полети”.

“Предоставянето на гама от храни и напитки на борда води до свързаните с това разходи по веригата за доставки, като например процеси на натоварване и сигурност, които не се извършват от магазините или супермаркетите”, заяви говорителят на easyJet пред The Independent.

Говорител на Ryanair добави: “Клиентите са свободни да купуват нашите храни, или да си носят собствени, ако пожелаят”.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега