Бургас, Общество, Топ новини

Цели 38 фламинги са видяни и заснети тези дни в Атанасовско езеро

0

За първи път в Бургас са забелязани и заснети цели 38 фламинги. Преди години по някоя заблудена птица от този вид кацаше тук веднъж на петилетка. Напоследък те посещават града на все по-големи групи. Според специалистите е твърде вероятно в близко бъдеще те да започнат да гнездят тук, както го правят лебедите, например.

За 38-те птици съобщи любителят-орнитолог Николай Колев от Раднево. Те са забелязани в Южните солници на Атанасовско езеро, от Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна.

Розовото фламинго много рядко посещава тази част на езерото, но явно е било привлечено от благоприятните условия и наличието на храна тук. Наблюдението на внушителния брой птици е второто подобно за България в последните дни. По-рано през седмицата на яз. “Студен кладенец” в Източни Родопи са забелязани 53 птици, което вероятно е най-високата численост за този вид, отбелязвана някога в България.

И вие може да стането свидетели на тази колоритна гледка, като посетите Атанасовско езеро в района на Пътеката на саблеклюна (вдясно от кръговото на изхода за “Сарафово”, точно до бензиностанция “Лукойл”).

 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега