Политика

Цацаров до “съмишленика” Трифонов: Дошло е време за промяна в изборните правила

0

Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Това пише главният прокурор Сотир Цацаров в писмо до ТВ водещия Слави Трифонов по повод инициирания от неговото шоу референдум.

Преди дни Трифонов се срещна с обвинител №1 и след това обяви, че двамата са се оказали на много близки позиции по отношение на ставащото в държавата.

Шоуменът занесе в прокуратурата папка със сигнали за изборни нарушения от страна на ЦИК, след като се оказа, че само 12 000 гласа не са стигнали на допитването, за да придобие задължителен характер. Трифонов и екипа му обвиниха избирателната комисия в манипулации. От ЦИК отричат, като обориха лансираната от него теза за нарочно раздавани по-малко пликове за бюлетини с конкретни данни.

От писмото на Цацаров обаче се разбира, че съдържанието на папката ще бъде проверявано от прокуратурата.

В текста главният прокурор дава изява и на личното си мнение за ставащото в държавата. Според него самият брой участници в референдума, както и подкрепилите предложенията за мажоритарна система, намаляване на субсидията и задължителен вот са показателни за това, че резултатите са „задължителни за парламентарно представените партии”.

Например, по отношение на субсидията, Цацаров пише: „Ако 2 516 791 граждани са казали „ДА” на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев”, значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпроса нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата”.

Той отбелязва, че резултатите от референдума „заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация” и всякакво забавяне на превръщането им в закон „не би довело до нищо добро за държавата ни”.

източник: bTV


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега