Бизнес

Българско кисело мляко подлуди американците

0

Става дума за киселото мляко „Тримона“, което се произвежда от българския емигрант Атанас Вълчев, който живее в Ню Йорк. Американският потребител не само е луднал по него, но то е и един от претендентите за най-добър продукт на пазара в американския мегаполис.

В интервю за БНР Атанас Вълев разказа наскоро, че е пристигнал в САЩ преди години без да има идея, че ще се занимава с производство на кисело мляко. „Беше просто хоби. Като всеки българин, който отива надалеч и се установява да живее в чужбина, си носих родната закваска, за да започна да си правя хубаво българско кисело мляко, което трудно се намира в местните магазини. Сега вече се намира”, разказва той.

„Тримона” идва от Тримонциум – старото име на Пловдив. „Просто като символ на пловдивчани”, казва Вълев, който също е от града под тепетата. И обяснява, че най-важното, за да правиш хубаво кисело мляко в Ню Йорк, е да намериш подходящия източник на качествено прясно мляко. „От тук нататък идва и тайната на компанията, закваските, които използваме и как те са смесени, самият процес на ферментация”, посочва той.

Фирмата му зарежда с кисело мляко една от най-големите вериги за био продукти в САЩ. Българското кисело мляко остава почти неизвестно в Америка. „За мое учудване, когато започнах да правя промоциите на млякото във веригите магазини, хората поглеждаха и питаха: „Българско кисело мляко? Какво е това? С какво е по-различно от гръцкото?”. Точно това е нашата цел сега – да обясним на хората, че България всъщност е призната като люлка на киселото мляко”, разказва Вълев.

Конкурсът за определянето на хитовия продукт тече в сайта на  кулинарното предаване на известната американска ТВ водеща Марта Стюарт, а до края на гласуването остават два дни, напомня MarthaStewart.com. Българското кисело мляко засега е на четвърто място в топ 20 на финалистите. Победителите ще бъдат обявени на 17 октомври.

 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега