Култура, Общество

Бузлуджа влезе в списъка на най-застрашените обекти в Европа за 2018

0

Паметникът Бузлуджа влезе в списъка на най-застрашените обекти в Европа за 2018 година на водещата организация за опазване на културното наследство на стария континент Европа ностра и Институтът на Европейската инвестиционна банка. Двете организации представиха т.нар. “списък на 7-те най-застрашени”. В него, освен Бузлуджа, попадат още следвизантийските църкви в Москополе и Виткук в Албания, историческият център на Виена в Австрия, манастирският комплекс Давид-Гареджа в Грузия, казиното Констанца в Румъния, гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед Гримсби във Великобритания.

“Тези бисери на европейското културно наследство са в огромна опасност, някои поради изоставяне или неадекватно развитие, други поради липса на експертизи или ресурси.”, отбелязват авторите на списъка.

В следващите месеци експерти от Европа ностра и Института на Европейската инвестиционна банка, заедно с други партньори и номинаторите, ще посетят избраните 7 обекта и ще се срещнат с основните заинтересовани страни. Мултидисциплинарните екипи ще предоставят технически съвети, ще идентифицират възможните източници на финансиране и ще мобилизират широка подкрепа за запазването на тези забележителности. До края на годината специалистите ще формулират осъществими планове за действие за избраните обекти.
Новият списък на „7-те най-застрашени“ се обявява по време на Европейската година на културното наследство, която отбелязва общото културно наследство – на европейско, национално, регионално и местно равнище – и има за цел да насърчи гражданите на Европа да го открият и да се ангажират с него. Предишните списъци бяха публикувани през 2013 г., 2014 г. и 2016 г.

 „Най-новият списък на „7-те най-застрашени“ се състои от изключителни съкровища на европейското културно наследство, които са в опасност да бъдат изгубени. Хората в съответните региони са силно заинтересовани да опазят тези важни примери от нашето общо наследство, но се нуждаят от по-широка европейска подкрепа. Затова призовавам местните, регионалните, националните и европейските заинтересовани страни, както държавни, така и частни, да обединят усилията си, за да осигурят реално бъдеще за обектите.”, казва Маестро Пласидо Доминго, президент на Европа ностра.

„7-те най-застрашени“ за 2018 г. бяха избрани от Управителния съвет на Европа измежду 12-те обекта, определени от екип специалисти по история, археология, архитектура, реставрация, проектно анализиране и финанси. Номинациите са направени от неправителствени организации или от държавни институции, формиращи част от европейската мрежа от членове и асоциирани организации на Европа ностра.

Бузлуджа е била номинирана за програмата “7-те най-застрашени” от Фондация „Проект Бузлуджа“, която предлага консервиране на сградата с цел укрепване и подготвяне за устойчив туризъм. Автор на проекта за реставрация е арх. Дора Иванова, която е основател и председател на фондацията


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега