Бургас, Общество, Политика, Топ новини

Бургазлии протестираха срещу мръсния въздух

1

Над 50-ина бургазлии излязоха днес на протест срещу мръсния въздух в града. Според протестиращите основните замърсители на въздуха в региона били „Лукойл“ и „Кроношпан“. Гражданите бяха категорични, че искат от институциите да вземат спешни мерки.

 

Организаторите на протеста Стоян Грозев и Стефан Петров внесоха и конкретни искания към общинския съвет.

“Има различни варианти за закупуване на уреди, може самото предприятие, което замърсява да бъде накарано да ги купи.”, уточни заместник – председателят на комисията по екология Бойчо Георгиев, цитиран от Радио Бургас..

Той подчерта, че  е трябвало да се постави подобно условие, още през миналата година, когато е разрешено на „Кроношпан“ да увеличи обема на работа с 20 %.

Зам.-кметът по екология Руска Бояджиева обясни, че Бургас е единственият град в България с мобилна лаборатория за измерване на чистотата на въздуха. Още три стационарни измервателни станции отчитат в реално време състоянието на въздуха.

“Това, което изпълняваме като ангажимент към нашите граждани, е те да бъдат информирани. Това, което чувам е да можем  да мерим  фини прахови частици по- малки от 2.5. Не съществува подобен измервателен уред все още.”, категорична беше Бояджиева.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега