Бургас, Спорт

Бургаският кръг на Националния джет ски шампионат излъчи своите победители

0

Част от многобройните и интересни събития в изтеклия тематичен бургаски Ретро уикенд, беше и вторият кръг от Националния джет ски шампионат. Той се проведе на плажа, пред заведението Saxa Beach Club. Организаторите от бургаския клуб „Акватракс“ и Община Бургас осигуриха отлични и безопасни условия, а състезанието привлече емоционална публика.

Директор на кръга бе най-успешният български състезател Кристиян Киров от Бургас – многократен национален и балкански шампион и 4-ти на Световното първенство в Тайланд. В двата дни на надпреварата 35 участника от България и Румъния спориха за призовите места.

За първи път тази година момичета и момчета от клас Junior (до 16-годишна възраст) се намесиха в борбата за медалите в категорията мъже/жени. Младата надежда Мари Петрова (13 години) стартира при жените експерти с най-мощните джетове и грабна победата пред Ева Иванова (14 г.) от Бургас и Даяна Топалова от „Кинекс Моторспорт“ – Кърджали. Мари взе и трето място в клас Junior, където победител стана Алекси Михалчеа от Румъния, следван от Антон Горещилов от клуб  „Морска звезда“ – Бургас.

Антон Горещилов (14 г.) се включи и в мъжките категории, където победи в клас GP4 1100, следван от Влад Михалчеа и Раду Давидеску от Румъния. В по-високата категория на джетове до 230 к.с. Антон отново се качи на подиума с второ място, като пред него бе шампионът за 2020 г. Огнян Георгиев от клуб „Йошката” – Кърджали, а трети остана  Живко Иванов от Бургас. 

При най-мощните серийни джетове отново млада звезда от Бургас грабна златото. Мартин Димов (15 г.) от клуб „Морска звезда“ – Бургас се справи с Николай Димитров от клуб „Йошката” – Кърджали и Влади Василев от “Водомоторен клуб Ряхово“. 

Люта битка се разрази в „кралския клас“ на подобрените джетове до 500 к.с., където водачеството се променяше и в трите гонки. В крайна сметка Валентин Захариев от Ямбол се наложи над Щерю Арабаджийски от клуб „София Екстрийм“ и Стоян Топалов от „Кинекс Моторспорт“ – Кърджалии.  

Наградите на победителите бяха връчени от Диана Саватева – зам.-кмет на Община Бургас, Станимир Апостолов – зам.-председател на Общински съвет – Бургас, и Веселина Деведжиева – началник отдел „Спорт“ на Община Бургас.

Състезанието бе наблюдавано и инспектирано от представители на Морска администрация – Бургас, които се запознаха и тестваха системата за контрол и следене на джетове, съвместна разработка на ИА „Морска администрация“ и българската фирма Easytracking от Варна. Организаторите от Община Бургас и клуб „Акватракс“ дадоха заявка за още по-мащабно събитие през следващата година, с повече водни спортове и атракции.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега