Бургас, Политика, Топ новини

Бургаските реформатори почетоха стогодишнината от арменския геноцид

0

Реформаторският блок в Бургас и Гражданският съвет почетоха стогодишнината от арменския геноцид. Тази сутрин те поднесоха цветя пред паметника до църквата „Сурп Хач” в центъра на града.

„Един век  след геноцида над арменския народ, ние се събираме, за да почетем паметта на загиналите и  да покажем на хората, че подобни действия не могат и не бива да бъдат забравяни. От името на младите демократи,  искам да изкажа съболезнования на всички близки и родственици на жертвите”, каза Дончо Златев.

Реформаторите бяха категорични, че подобни събития не трябва да се повтарят. Малко преди да положат цветя пред паметника до Арменската църква,  те се срещнаха с представители на общността и сложиха символа на годишнината – значки с незабравки.

„Тази година честванията преминават под мотото „Помня и изисквам”. Според нас 24 април изпраща и послание за  повече разбирателство между народите и за това, че трябва да почерпим поуки от миналото и да вървим напред заедно и по-единни”, казаха реформаторите.

Годишнината бе уважена от един от най-изтъкнатите представители на арменската общност в Бургас д-р Лорис Сайан, който е и член на Гражданския съвет на реформаторите в Бургас.

„24 април е едновременно тъжен и велик ден за цялата общност както в Армения, така и за диаспората по света. Важен ден, в който трябва да преклоним глава пред жертвите”, каза д-р Сайян, чийто род се е установил в Бургас точно през 1915 година. Тогава неговата баба бяга в България и заедно с други арменци среща подкрепа от местните жители.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега