Бургас, Общество

Бургаските еколози канят на разходка с влакчето на солта в Деня на Натура 2000

0

В Деня на Натура 2000 – 21 май, проект “Солта на живота” по програма LIFE+ ви кани на Единадесетата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро. Темата е посветена на природното и културно наследство, което езерото представлява и е във връзка с Европейската година на културното наследство.

Заповядайте на 21 май 2018 г. (понеделник) от 13.00 часа в Първа зала на Експозиционен център “Флора” – Бургас. Това е предпоследната среща на съвета в рамките на проектa, който приключва на 31 август тази година. Затова екипът иска да покаже на терен езерото, Натура 2000 зоната и солниците, които функционират в симбиоза. След съвета предстои специален тур с Влакчето на солта, което ще тръгне от паркинга на Солници север в 15.00 часа и ще ви отведе до границата на резерват “Атанасовско езеро”, където ще се извърши наблюдение на птици.

Целта на Европейската година на културното наследство е да се насърчат повече хора да го откриват и да взаимодействат с него, както и да се засили чувството на принадлежност към общо европейско пространство. Девизът е “Нашето наследство: където миналото среща бъдещето“. Културното наследство съществува в множество различни форми – материално, нематериално, природно и цифрово наследство. То оформя нашето самосъзнание и ежедневие и ни заобикаля в европейските градове и села, природни ландшафти и археологически обекти. То не е само в литературата, изкуството и предметите, но и в занаятите, които научаваме от нашите предци, приказките, които разказваме на нашите деца, храната, на която се наслаждаваме в компания.

Екипът по проекта наскоро се завърна от церемонията за връчване на европейските награди Натура 2000, която се състоя на 17 май 2018 г. в Брюксел. Там езерото бе финалист със своята кандидатура “Солта на живота: една приказка за езеро, сол, птици и хора”,  а престижната церемония завърши с българско участие и с представяне на танца “Езерото”, посветен на Атанасовско езеро и изпълнен от танцова компания ДЮН на сцената в зала Берлемон.

Общественият съвет е създаден през март 2013 г. в рамките на проект “Солта на живота”, LIFE+ и се събира два пъти годишно, за да обсъдят членовете му важни за езерото и за обитателите въпроси, както и да дискутират горещи обществени теми.

За да си запазите място във влакчето на солта в 15.00 или 16.00 часа, се свържете с: radostina.tzenova@biodiversity.bg или се обадете на 0896/798908.

 

ДНЕВЕН РЕД НА XI-та СРЕЩАНА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО

ТЕМА: АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО – НАШЕТО ОБЩО КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО

 

12:45-13:00

 

Регистрация и кафенапитки, сладки
13:00-13:10 Откриване на срещата – Диана Павлова – проект “Солта на живота”, БФБ
13:10-13:30

 

“Нашето наследство Атанасовско езеро – където миналото среща бъдещето” – Радостина Ценова, експерт Комуникации, БФБ  
13:30-13:45

 

Ученически проект “Моето Атанасовско езеро” – една инициатива на учениците от еко клуб “Капитан Планета”, ОУ “Ал.Г. Коджакафалията”
Въпроси към младите участници
13:55-14:15  Представяне на моментното състояние на Атанасовско езеро

Дияна Костовска, Ръководител проект “Солта на живота”, БФБ

14:15-14:30 Обмяна на информация и дискусия между участниците
14:30-14:50 Пътуване до северни солници с автомобили и такси
15:00-16:20 Разходка с Влакчето на солта – 20 мин.

Пешеходна разходка до границата на резервата и наблюдение на птици – общо 40 мин. Връщане с влакчето – 20 мин.

16:30 Отпътуване към Бургас с автомобили и такси

 

За теренното посещение е необходимо да имате подходящи удобни обувки, шапка и слънцезащитен крем. От екипа ще осигурят бинокли и оптична тръба. 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега