Бургас, Култура, Общество, Топ новини

Бургаски автор е номиниран за престижната Европейска награда за литература за 2017

0

Бургаският автор Николай Фенерски е номиниран за престижната Европейска награда за литература за 2017-та година за сборника с разкази “Любов, подслон, храна и вода”.

Книгата, която излиза през 2016 г. от издателство “Дива 2007” с финансовата подкрепа на Община Бургас, е едно от общо четирите номинирани заглавия. Другите три са романът “Кротките” на Ангел Игов, “Остров Крах” на Ина Вълчанова и романът на Иван Димитров “Софийски дует”.

Националното жури за България, което номинира и оценява заглавията, е съставено от литературоведа проф. Амелия Личева, Рада Шарланджиева – преводач и журналист, Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека и поетите Иван Голев и Бойко Ламбовски.

Победителят ще бъде обявен в края на месец април и ще бъде отличен на официална церемония на 23-ти май в Брюксел. Страната ни вече има двама носители на отличието -Калин Терзийски за сборника “Има ли кой да ви обича” през 2011 г. и Милен Русков с романа “Възвишение” през 2014 г.

Европейските награди за литература се връчват от 2009 г., а в инициативата са включени общо 36 държави от цяла Европа. Всяка година национални журита в 12 от държавите определят наградените автори, така че в рамките на три години да бъдат представени всички участващи в програмата страни.

През 2015 г. романът на Николай Фенерски “1994” зае престижното 6-то място от над 100 заглавия от цялата страна в конкурса за български роман на годината.

През 2000 г. авторът печели награда в конкурс за къс разказ на в. “Артфорум”. През 2009 г. е награден с “Пегас” за литература на Община Бургас, през 2010 г. печели награда в конкурса за дебют “Южна Пролет” и наградата “Рашко Сугарев” за разказа “Жената, която правеше торти”. През 2012 г. втората му книга е номинирана за наградата на “Хеликон” и получава литературната награда на Община Бургас.

Утре, 28 март /вторник/ от 18.00 часа в Дома на писателя на ул. “Вола” №1 Николай Фенерски кани бургазлии на представяне на документалните филми “Удавник” от 2015 г. и отличеният с награда на публиката на кинофестивала “София Филм Фест На брега” през 2012 г. – “Резерват Северозапад”, на които е автор и сценарист.

26f40e4edac828e2964274f156c3caa1


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега