Бургас, Спорт

Бургаската яхта „Фурия” ще участва в презокеанско ветроходно рали

0

Бургаската яхта „Фурия” ще участва на ветроходното рали  Atlantic Rally or Cruisers (ARC). Това ще бъде първо участие на българска яхта в най-престижното презокеанско рали.

Собственик и  скипер на “Фурия” е Румен Котов – запален мореплавател с приключенски дух. Другите двама членове на екипажа са Михаил Копанов – най-опитният бургаски ветроходец, и Диан Зайков – известен не само със страстта си към морските пътешествия, но и като един от създателите на съвременната бургаска фехтовална школа.

И тримата силно желаят да ознаменуват първото българско участие в това популярно състезание с достойно място в общото класиране.

ARC е най-мащабното презокеанско ветроходно събитие в света, което събира повече от 200 лодки от най-различен вид и размер. Основано от Джими Корнел, понастоящем събитието се организира от Световния Круизен клуб. Макар да не е професионална ветроходна регата, ARC има приятелски състезателен дух, като яхтите се подреждат в отделни дивизии според своя вид и дължина. Прилага се също така хендикеп система за нуждите на крайното класиране. Събитието стартира на 22-ри ноември 2015 г. от марината в Лас Палмас, Гран Канария, и приключва на 18-ти декември в Родни бей на остров Санта Лучия, част от Малките Антили. Разстоянието е около 2700 морски мили, които се прекосяват без прекъсване.

автор: Михаил Колев


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега