Бургас, Общество, Топ новини

Бургаска ученичка стана първа в света на състезание по френски език

0

Единайсетокласничката Василена Димитрова от Бургас спечели престижно състезание по френски език и стана първа в света.

Василена Димитрова е възпитаничка на Гимназията за романски езици в Бургас. Харесва френския език и го изучава усилено. Включва се в международния конкурс “Златно перо”, за да сравни знанията си с ученици от цял свят.

“В него има въпроси по цивилизация, граматика, за да може да уточнят дали имаме разбиране към френския език. В последната, втората част, която беше, е задача за писане. Тази година темата беше “Un moment de bonheur”. Това означава един момент на щастие. Винаги ми е било малко трудно да намеря вдъхновение за писане, просто гледам да е граматично вярно, но този път беше малко по-различно, тъй като аз написах това за човек, който е много близък до мен”, разказа ученичката.

Василена се е състезавала с още хиляди ученици от цял свят. От тях са избрани 100 лауреати, а бургаската ученичка е първа сред най-добрите.

“Не можах да го повярвам отначало. Видях имейла, бях на телефона си и просто подскочих, просто не очаквах наистина”, допълни тя.

На състезанието през 2018 г. също ученичка от бургаската френска гимназия става първа в света.

“И сме много развълнувани, защото това първо място е второ поред завоювано от нашата гимназия, от ученичка в нашата гимназия. Това първо място за нас е много добър атестат за работата на учениците в нашата гимназия, за преподавателите в гимназията, които отделят време и за участието на ученици в конкурси. А фактът, че е световен конкурс, ни дава още повече увереност, че нашите деца могат да се сравняват със свои съученици от цял свят”, коментира директорът на гимназията Радостина Георгиева.

Въпреки че Василена е 11-и клас, вече е решила с какво да се занимава, след като завърши средното си образование.

“Бих искала да уча биомедицински науки в Холандия, но ако това не се получи, може би медицина в България”, каза тя.

А защо не нещо във Франция?

“Ами мислих си го наистина, но не съм напълно сигурна. Мислех, че ще бъде добра възможност за мен да опозная други държави”, допълни Василена.

Като награда за първото си място бургаската ученичка ще им възможност да посети Сената на Франция, където ще държи реч. Най-голямата ѝ мечта е именно да посети Париж.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега