Бургас, Общество, Политика, Топ новини

Бургас все повече се превръща в Smart City

0

“Бургас ще бъде град, в който ще се прилагат високи технологии в различни области на градското развитие и ще се превърне в “Smart City”. Това каза, Красимир Стойчев, заместник – кмет на Община Бургас, по време на церемонията “Рязане на лента” на автобусното депо на “Бургасбус” ЕООД.

Чрез осъществените дейности по проект “Интегриран градски транспорт на Бургас” са създадени модерни условия, отговарящи на европейските стандарти за техника и безопасност, за ремонт и поддръжка на автобусния парк.

Изградена е нова инфраструктура върху площ от над 20 000 кв.м, като са преоборудвани производствените халета с цел съвременно техническо обслужване на обновения парк  с дизелови и метанови автобуси и тролейбуси. Новоизградени са: пункт за технически прегледи; помещение за проверка и смяна на масла; автомивка. Реконструирани са специализираните работилници, като са създадени отлични условия за работа на монтьорския състав.

В церемонията участваха: областният управител на Бургас – Вълчо Чолаков, председателят на Общинския съвет – Константин Луков, заместник – кметовете на Община Бургас – Атанаска Николова и Красимир Стойчев, представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, на Регионалния офис на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие”, на държавната и общинска администрация, общински съветници и др. Специални гости бяха ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и от Професионалната гимназия по транспорт, които имаха възможността да се запознаят с работния процес в предприятието.

Бургас е една от малкото общини в България, която предоставя качествена транспортна услуга чрез собствено общинско дружество. Само за последните 3 години с привлечените инвестиции е обновен на 100 % автобусният и тролейбусният парк на дружеството, подчерта инж. Петко Драгнев – управител на “Бургасбус” ЕООД. И допълни, че над 32 милиона пътници годишно използват обществения транспорт.

На церемонията бе представен първият експонат за бъдещия музей на транспорта в град Бургас – изцяло реновираният автобус “Чавдар 11 MЗ”. В него е подредена изложба с ретро фотографии.

В индустриалната среда на халето за ремонт на автобуси прозвучаха изпълненията на Ансамбъла за поп и джаз пеене към Национално училище за музикално и сценично изкуство “Проф. Панчо Владигеров”, с ръководител Милена Добрева.

Проект “Интегриран градски транспорт на Бургас” е на обща стойност 130 894 784,10 лв. и се финансира по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега