Бургас, Култура

Бургаски студенти ще посетят адронния колайдер в ЦЕРН

0

На 30 и 31 октомври 2014 г. студенти и преподаватели от Центъра по информатика и технически науки към Бургаския свободен университет (ЦИТН към БСУ) ще посетят с учебна цел „Големия адронен колайдер”. Колайдерът се намира в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева и стъпва на териториите на Швейцария и Франция.

Програмата е предназначена за студенти от специалности “КЕ за ВЕИ”, „ЕЕ”, „КСТ”, „ИКН” и „СИ”, но в нея могат да се включат и всички настоящи и бъдещи студенти от БСУ, които проявяват интерес. При посещението в ЦЕРН те ще изслушат специализирани лекции и ще наблюдават експерименти от изследователската му програма.

ЦЕРН е основан на 29.09.1954 г., а България е пълноправен член от 1999 г. и български учени активно работят в изследователските програми на центъра. На 30.04.1993 г. там се ражда и световната мрежа без която съществуването на съвременния свят е немислимо – „Internet”. В ЦЕРН се работи и по създаването на технологии за използване на нетрадиционни възобновяеми енергийни източници за съвременната енергетика.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега