Бургас, Общество, Топ новини

Бургас ще представя Европа в престижен проект

0

Община Бургас е избрана да участва в диалог с представители на местната власт от Япония в рамките на проекта “Световни градове”. Нейни партньори в инициативата са Рига (Латвия), Лайпциг (Германия) и Векшьо (Швеция). Тя е финансирана от Генерална дирекция “Регионална и урбанистична политика” на Европейската комисия, с подкрепата на организацията “Местни власти за устойчиво развитие”.

Проектът “Световните градове” включва като основен компонент междуобщинския обмен на опит за улесняване на диалога между градовете в Европейския съюз и специфични партниращи страни. Целта му е да прилага в международен мащаб принципите на сътрудничество, които изграждат регионалната политика на ЕС.

По проекта са планирани 3 работни срещи (2 в Япония и 1 в Европа), които да генерират съвместен подход по теми от взаимен интерес.

В началото на септември представители на четирите европейски и на японските градове Тояма, Кумамото, Шимокава и Китакюшу, се срещнаха в Токио. Там те представиха свои политики и обсъдиха конкретни мерки за посрещане на предизвикателствата на съвременното градско развитие. Впоследствие европейските участници посетиха на място японските градове-партньори за обмяна на опит по теми, касаещи проекта.

Предстои провеждането на втора работна среща в периода 23-27 ноември, този път в Европа, която ще започне с двудневна програма в Лайпциг (Германия). След нея, на 25-27 ноември, делегация от японския град Тояма ще посети Бургас.

Двете основни теми за обсъждане и сътрудничество са базирани на компактното градско развитие, в светлината на едно застаряващо и намаляващо население, и екологията.

Първата тема разглежда ролята на градовете за балансирано и устойчиво социално-икономическо и териториално развитие, преструктуриране на публичните транспортни мрежи, концентриране на градските функции във вторичните общински центрове.

В контекста на борбата с глобалните климатични промени и съзнавайки необходимостта от съвместен подход за справяне с това сложно политическо предизвикателство, е подбрана втората тема на диалога, а именно темата за нисковъглеродното развитие. Тя се отнася до стратегии, които подпомагат икономическия растеж и нарастването на градската територия по начини, които подкрепят намаляването на въглеродните емисии.

автор: Михаил Колев


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега