Бургас, Общество, Топ новини

Бургас ще отбележи с богата програма Европейската зелена седмица

0

Европейската зелена седмица е съпроводена от поредица събития, като всяка година инициативата се провежда с различно мото.

Тази година в Бургас тя ще се проведе от 31 май до 06 юни и ще бъде посветена на „амбицията за нулево замърсяване“.

Ще бъдат разгледани и други важни инициативи от Европейския зелен пакт като климатичните инициативи, предстоящата Стратегия за химикалите, както и инициативи в областта на енергетиката, промишлеността, мобилността, селското стопанство, рибарството, здравеопазването и биологичното разнообразие.

Ето какво включва програмата на Европейската зелена седмица:

1. Лов на съкровища – Бургас цъфти.

2. Кампания „Билки за смет“ – едноседмична кампания, която ще се проведе в партньорство с Младежки културен център – Бургас.

Ще имате възможността да предадете разделно събран отпадък след почистване на избрана от вас локация. Необходимо е мястото да бъде заснето преди и след изчистването, а в замяна ще получите билки, които да засадите там.

3. Пешеходен маратон – 05.06.2021 г, 7,5 км.

В събота, след редовното тичане на любителите на 5-те километра, тръгваме в 10:00 ч. от Пантеона, преминаваме през „СимБиотично“ до кв. „Сарафово“, а после се връщаме обратно.

По време на пешеходната разходка ще разнообразим деня ви с любопитна информация и факти, обвързани със самата зелена седмица, биологичните видове по трасето и т.н.

4. Изложба, вдъхновена от пеперудите.

Тази година, по повод Международния ден на земята, вниманието ни бе насочено към едни от най-красивите биологични видове – пеперудите. По този повод, ви предизвикваме да ги изрисувате, изработите или пресъздадете по какъвто креативен начин вие желаете. Развихрете се!

Всички участници ще бъдат включени в последващата изложба.

5. Поход – 06.06.2021 г.

В неделя ще отпътуваме още в 8:30 ч. в посока Малко Търново и ще обиколим любопитни местности, градчета и села, научавайки много за нашия регион.

6. Конкурс „Най-добър географски модел“

Предизвикваме ви да създадете коректен географски модел на бургаския залив, на конкретна местност, избрана от вас или на друга държава от Европа и света и да допълните модела с интересни елементи от културата и бита на съответната държава или местност.

Географските модели може да бъдат изработени от всякакви материали.

Краен срок за предаването им е 04.06.2021 г.

Всички модели ще бъдат изложени в „Културен дом на Нефтохимика“ след приключването на конкурса.

7. Уъркшопи:

На 03.06. от 18:00ч. в Експозиционен център „Флора“ ще се проведе уъркшоп „Тънкостите на компостирането“.

Ще научим как да компостираме, какво да компостираме и ще изработим мини домашен компостер. Лектор ще бъде д-р Стефан Калчев.

На 04.06 от 10:00ч. до 15:00ч. ще се проведе уъркшоп за изработване на бонзаи. Специалистът Трифон Трифонов ще ни разкаже много за любопитното японско изкуство.

8. Форум – „Бургас за младите“ – 01.06 до 04.06.

9. Конкурс за рисунка на пейки „Цветният Бургас” (индивидуално или в отбор) с предварителен мапинг на пейки, нуждаещи се от ремонт и новаторска идея за изрисуване.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега