Бургас, Общество, Топ новини

Бургас отдаде почит на героите за Съединението

0

Бургазлии отдадоха почит към героите, допринесли за Съединението на България. Днес се навършват 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Датата в морския град по традиция се чества с поредица от събития.

Програмата започна с издигането на българския флаг пред сградата на Община Бургас. След това Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (до Военен клуб-Бургас) ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на всички герои, дали живота си в борбата за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Веднага след това ще бъдат положени венци и цветя на признателност към всички, паднали в Сръбско-българската война от 1885 г. и довела до Съединението на България.

Празничната програма завърши с концерт на ПФА „Странджа“, който се проведе пред Общината.

На събитията присъстваха представители на местната власт и институции, както и обикновени граждани.

По случай паметната за българската история дата своя поздрав към бургазлии:

“Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме една специална дата от нашата история – Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Безсилни се оказаха догмите на Берлинския конгрес, който след Освобождението по безмилостен и несправедлив начин разпокъса територията на страната ни и много наши сънародници останаха да живеят извън нейните предели.

Българският народ обаче не се огъна под натиска на Великите сили и започна усилено да работи за обединяването на всички земи, откъснати от Родината.

Съединението е изцяло българско дело, извършено въпреки неодобрението на водещите фактори в европейската политика. Тогава народът, политиците, армията и комитетските дейци за обединение на българските земи действат заедно в името на заветната цел. Единството на цялото българско общество се превръща в мощна сила, която не може да бъде сломена. Така Съединението става факт благодарение именно на силния дух и непримиримата воля в общата борба.

Нека днес отдадем заслужената почит към всички дейци за осъществяване на Съединението и на героите от Сръбско – българската война, които защитиха суверенитета на страната ни.

Затова, уважаеми бургазлии, нека никога не забравяме делото на нашите велики предци и да помним техния пример, че можем да успяваме в своите начинания само когато сме единни.

Честит празник!”


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега