Бургас, Общество, Топ новини

Бургас отбелязва 6 май с поклонение пред мощите на Свети Георги

0

Ритуалът на освещаване на българските бойни знамена има дълбоки исторически корени. Първото свидетелство за него е от 917 година, преди победната битка на Цар Симеон I над византийските войски при река Ахелой. Заради вродената у българите вяра, че нищо добро и полезно не можем да сторим без Бога и благодатните сили, този водосвет се служи и днес.

По традиция 6-ти май – Гергьовден, Ден на храбростта и българската армия, ще бъде отбелязан в Бургас с тържествени ритуали по полагане на венци и цветя при паметника на 24-ти пехотен черноморски полк и водосвет за здраве и благоденствие на българската армия пред храм “Св. св. Кирил и Методий”.

Тази година в програмата е включен и ритуал за пренасяне на частицата от мощите на Свети Георги в най-големия градски храм. Реликвата бе дарена на Бургас от манастира Ксенофонт в Света гора. Временно тя се съхраняваше в църквата “Св. Богородица”, но след укрепването и ремонта на представителния ни катедрален храм, тя ще бъде преместена, за да остане там. Пренасянето ще извърши Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Иоаникий, ескортиран от други духовници и български войници. Още в същия ден, 6 май, бургазлии могат да влязат в храм “Св. св. Кирил и Методий” и да се поклонят пред мощите на Свети Георги.

 

П Р О Г Р А М А6 май – Ден на храбростта и българската армия

 

10:30 часа

Военен клуб – Бургас, ул. “Христо Ботев” 48

Полагане на венци и цветя на Паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк.

 

11:00 часа

Литийно шествие за преместване на мощите на Свети Георги – Победоносец от храм “Света Богородица” в храм “Св. св. Кирил и Методий” .

11:30 часа

Площад “Св. св. Кирил и Методий”

Тържествен водосвет и молебен за здраве на българските войни от гарнизон Бургас.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега