Бургас, Общество, Топ новини

Бургас отбеляза 137 години от Освобождението си (ВИДЕО и СНИМКИ)

0

Днес отбелязваме 137-та годишнина от Освобождението на Бургас. Честването започна в 10:30 на площад „Атанас Сиреков“ с ритуал за издигане на националния флаг на Република България. Пред сградата на Общината свещениците от бургаското духовенство отслужиха заупокойна молитва за загиналите за освобождението на Бургас.

Заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева пожела на бургазлии да носят в себе си свободния дух, който сме извоювали с много усилия, кръв и жертви.

Отбелязването на празника продължи с шествие до Паметника на руските освободители, където се състоя тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя, последвани от отдаване на военни почести и изпълняването на химна на Република България.

В знак на признателност към войните-освободители венци поднесоха редица организации, съюзи, училища и детски граждани. Политическите партии също отдадоха почит към загиналите.

ОсвобождениеСред присъстващите бяха заместник-кметовете на Община Бургас Йорданка Ананиева Красимир Стойчев, областният управител Вълчо Чолаков, председателят на Общински съвет-Бургас Костантин Луков, шефът на БАБХ-Бургас д-р Георги Митев, общински съветници от ГЕРБ, председателят на БСП-Бургас Евгений Мосинов, както и представители на Реформаторския блок. От партия “Атака” бяха организирали симпатизантите си, които развявайки руски знамена също участваха в поднасянето на венци и цветя.

Атака

На този ден през 1878 година след освобождението на Карнобат, Българово и Айтос руският отряд, воден от полковник Лермонтов, влиза в Бургас. Навсякъде руските войни били посрещнати възторжено от населението, което се радвало, че най-сетне свободата е достигнала и Бургаския край. Освобождението на черноморския град от османско робство е свързано  и с учредяването на първите общински и държавни институции в града, модернизацията и нормализирането на живота в града и съставянето на първия градоустройствен план.

освобождение военни бургас рота


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега