Бургас, Общество, Топ новини

Бургас отбеляза 113 години Независима България (СНИМКИ)

0

Бургас отбеляза днес 113-та годишнина от едно от най-значимите събития в новата история на страната – обявяването на Независима България. Историческата дата в морския град се чества с празничен молебен за благоденствието на страната, вдигане на флаговете на Република България, ЕС и Община Бургас, поднасяне на венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, ревю на традиционни костюми от фонда на Етнографския музей /ул. “Ал. Батенберг” 12-14/ и концерт на група “Горещ пясък”.

На събитията присъстваха представители на местната власт и институции, ученици и граждани на Бургас, които отдадоха своята почит към загиналите за Независимостта на България. Кметът Димитър Николов отправи своя поздрави към бургазлии:

“Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме една от най-светлите дати в най-новата българска история. На този ден през 1908 година страната ни обявява своята независимост от Османската империя.

Това е дело, доведено от нашите предшественици до успешен край благодарение на далновидността и единството на цялото общество.

Осъществявайки този идеал, българският народ си възвръща достойнството, а страната ни става равнопоставена на останалите европейски страни. Това разкрива нов хоризонт по пътя на нейното развитие и утвърждаване на международната сцена.

Бургас също записва името си в историята на този ден. В нашия град, минути след като княз Фердинанд прочита своя Манифест край стените на крепостта Царевец в столицата Търново, капелмайсторът на 24-ти черноморски пехотен полк Георги Шагунов написва „Химна на Независимостта“.

Нека винаги помним примера на героите и дейците, благодарение на които България възстановява пълния си суверенитет. Те никога няма да бъдат забравени.

Нека пребъде свободна и независима България!

Честит празник!”


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега