Бургас, Топ новини

Бургас на второ място след Сливен по брой млади хора

0

Дали заради това, че е най-добрият град за живеене или просто заради морето, но Бургас се оказва един от градовете с най-много млади хора живеещи в него – 15 на сто ако трябва да сме точни от населението на града са млади хора под 15-годишна възраст. На първо място за страната ни и една позиция преди Бургас се нарежда Сливен с 17,6 на сто.
Най-застаряващи български градове с население над 65-годишна възраст пък са Видин – 26 на сто и Габрово – 25 на сто от хората, живеещи там. Това сочат данни на европейската статистическа служба „Евростат” относно демографската структура на градове и региони в ЕС.

Изследването на европейската статистика обхваща региони в страните-членки на ЕС за 2013 г., където живеят най-висок процент млади хора (под 15 години), както и най-висок процент възрастни хора (над 65 години). „Евростат” отчита, че младите хора в ЕС под 15 години са около 16 на сто от общото население на Евросъюза, а възрастните лица над 65 години съставляват около 18 на сто от живеещите в ЕС.

Четири региона във Франция и по един в Ирландия, Испания и Великобритания са населени с най-млади европейци. Тези региони регистрират и най-висок процент на раждаемост като дял от общото население.

Най-застаряващи с население над 65 години са три региона в Испания и по един в Германия, Италия, Португалия и Гърция.

София е сред столиците в Евросъюза с най-нисък процент регистрирани за живеене чужденци, отчита анализ на „Евростат” за пропорциите на ненационални жители в европейските столици, като данните са за 2012 г. В София са регистрирани около 13 000 чужденци, които живеят постоянно, което е 1 процент от близо 1,3 милионното население на българската столица, предаде БТА. Най-нисък процент регистрирани чужденци живеят във Варшава – едва 0,6 на сто от 2,4 милионното население на полската столица.

Други столици, които отчитат нисък процент на живеещите в тях чужденци са Вилнюс – 1,4 на сто (при около 560 хиляди души население), Братислава – 3,1 на сто (при население около половин милион души), Будапеща – 3,3 на сто (около 3 милиона души население) и др.

Най-голям дял на чуждестранни граждани, живеещи в европейска столица, е регистриран в Люксембург – близо 64 на сто /при население около 450 хиляди души/. Следват Брюксел – 34 на сто /при население около 1 милион души с ареалите и плътност от близо 4 500 жители на един кв. км/ и Рига – 26 на сто /при около 700 хиляди души население/. Във Виена, Дъблин,Талин и Лондон – около 20 на сто от живеещите там жители са чуждестранни граждани.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега