Бургас, Политика, Топ новини

Бургас на бунт: Новата здравна карта порязва областта

0

Леглата в ключови отделения в област Бургас ще бъдат намалени, ако бъде приета Националната здравна карта в този си вид, в който е предоставена на обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването. Проблемът днес бе поставен на пресконференция от областния управител, представители на общини в региона и на здравните власти. Ако бъде реализирана картата по този начин, тя ще постави Бургас на 16 – то място в страната спрямо обезпеченост на леглова база. А при запълване на капацитета им, хората ще трябва да ходят да се лекуват в съседни области или да си заплащат, дори и да са здравно – осигурени. 

Не са взети правилни данни за населението, посочи областният управител Вълчо Чолаков, цитиран от OFFnews. Отчетени са хората по постоянен адрес – 412 000 души, а това число не е вярно, коментира той, защото има много хора, които са с настоящ адрес в региона, а постоянен – на друго място; не са отчетени и българите, които живеят в района само през летния сезон. Никой не е взел под внимание и туристите – над 3 млн. души минават през летище „Бургас“, голяма част, от които, остават в областта. Не е отчетен и фактът, че в Бургас се разкрива медицински факултет и бъдещите специалисти ще трябва да се обучават в региона. 

В здравната карта отсъстват и пет лечебни заведения, сред които бившите диспансери в Бургас – онкологичният, кожно – венерическият и психодиспансерът. 

В момента, в област Бургас има 1543 легла за активно и интензивно лечение. Над 2900 са общият им брой, който включва и тези за рехабилитация, палеативни грижи и продължително лечение. От комисията, с председател областният управител, са поискали увеличение за леглата за активно лечение – на 1830. Въпреки това, те са изчислени на 1555, но не са разпределени правилно, посочи заместник – началникът на РЗИ Вергиния Цанова. Увеличават се леглата за терапия, а се намаляват тези в хирургия, акушеро – гинекология и педиатрия. Така реално ще се насочват пари от здравната каса към терапевтични процедури. Това поставя Бургас на 16 – то място в страната по леглова база, поясни Цанова. 

Тя добави, че не са отчетени и други фактори – областта е 4 – та по население, 3 – та по раждаемост, има ръст на населението под 17 години. 

Намаляването на легла ще доведе до отлив на пациенти, които ще се лекуват по здравна каса в други области, коментира заместник – кметът на Бургас Лорис Мануелян.

Всички 13 кметове от областта са подписали декларация и са заявили несъгласието си с проекта на областната здравна карта, която ще бъде внесена в МЗ.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега