Бургас, Общество

Бургас има най-добрия общински сайт в България

1

Бургас има най-добрата общинска уебстраница в България. Това стана ясно днес след оповестяването на резултатите от пилотното изследване на електронното управление на общините в България. То бе проведено през февруари и март т.г. от неправителствения Институт за икономическа политика.

Наградата от името на Община Бургас получи секретарят на администрацията Божидар Кънчев.
Непосредствено след Бургас в класацията се нареждат сайтовете на Столична община и Община Стара Загора.

Общинските сайтове са изследвани в 5 категории – сигурност и защита на личната информация,  приложимост, съдържание, предлагани услуги, гражданско участие и социална ангажираност. Първата категория отговаря за съхранението на личните данни на потребителите в сайтовете и степента на компютърна сигурност при използването им. Приложимостта се определя от наличието на необходимата информация – нормативни актове, протоколи, сервизна информация – дали тя се открива от търсачките и е удобно разположена в страницата. Важно е сайтът да съдържа работното време и контактите на отговорните фактори в общините, навременното обявление на събития – конкурси, срокове за поддаване на други документи, ремонтни дейности и др.

Страницата на Община Бургас е призьор в 4 от петте категории.

Проучването, проведено с подкрепата на посолството на САЩ в България, използва Индекса за електронно управление на общинските интернет страници. Методологията, която е разработена в Щатите, изследва функционалността на страниците на градовете с най-голямо интернет потребление в света от 2003 г. насам. Тя бе представена от д-р Джеймс Мелитски и д-р Арун Манохаран – специалистите, които са обучили българския екип на Института за икономическа политика.

“Това, което нашата работа показва, е, че работещото електронното управление не е въпрос на еднократни институционални решения, а устойчив процес. Това е видимо от различните резултати на много от градовете на всеки две години.” каза още д-р Манохаран.

грамота най-добър сайт бургас


1 Коментар

  1. Toшко Йотов март 28, 2015 at 11:41 -  Отговор

    Напълно заслужено! Честито!

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега