Бургас, Общество, Политика, Топ новини

Бургас е първият град подписал Зелената дигитална харта

0

Бургас ще се бори с климатичните промени заедно с още 44 европейски града, чрез използването на иновативни дигитални технологии. Това е заложено в Зелената дигитална харта, която днес кметът Димитър Николов подписа в офиса на EUROCITIES в Брюксел.

Хартата е създадена като част от инициативата Green Shift Europe, която се ползва с подкрепата на Европейската комисия.

При подписването на документа присъстваха Жоана Ролан, кмет на френския град Нант и президент на организацията EUROCITIES,  Анна Лиза Бони, генерален секретар на организацията и Атанаска Николова, зам.-кмет европейски политики и околна среда в Община Бургас.

Бургас е първият  град в България и Югоизточна Европа, присъединил се към инициативата на мрежата от градове Eurocities, подкрепена от Европейската комисия.

“Готов съм да бъда посланик на тази изключително важна инициатива не само в България, но и в Югоизточна Европа. Бургас се присъединява към Европейската стратегия за интелигентен растеж. Зелената харта е възможност за нови партньорства, нови проекти и промоция на Бургас като град на иновациите и интелигентното управление.”, заяви след подписването на документа кметът на Бургас Димитър Николов.

Градовете, подписали Зелената дигитална харта, се задължават да работят заедно за постигане целите на ЕС в областта на климата чрез използването на информационни и комуникационни технологии.

Задълженията на градовете, подписали документа, са да разработят съвместно 5 широкомащабни пилотни проекта, свързани с информационни и комуникационни технологии за енергийна ефективност в рамките на 5 години след подписването на хартата. Също така те трябва да намалят с 30% прекия въглероден отпечатък на информационните и комуникационни технологии в рамките на 10 години от подписването на хартата.

Сред целите на градовете, подписали Хартата, е  по-голямата енергийна ефективност на информационните технологии. Това ще става чрез ползването на възобновяеми източници на енергия – както за захранване на  самите технологии, така и за употреба на енергийните емисии от тях за затопляне на сградите например, въвеждане на интелигентните мрежи за обществен транспорт и енергийно ефективни осветителни системи, развитие на иновациите в електронното управление на публичните услуги и др.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега