Бургас, Общество

Бургас е домакин на Хакатона „Цифровият град и аз”

0

Бургас ще бъде домакин на Хакатона “Цифровият град и аз”, който ще се проведе на 28 и 29 май в атриума на Бургаски свободен университет. ИТ състезанието е под патронажа на Комисаря по цифровата икономика и цифровото общество г-жа Мария Габриел, с активната подкрепа на Община Бургас и БСУ.

Темата и дните за провеждане на Хакатона “Цифровият град и аз” са в синхрон с провеждането на срещата на Комитета на регионите на Европейския съюз в Бургас на 29 май 2018 г. и със съпътстващите събития на Европейския морски ден, който ще се открие в сградата на БСУ на 31 май.

В работата на хакатона ще вземат участие ученици, студенти и докторанти от цялата страна, които в рамките на 24 часа ще търсят софтуерни и бизнес решения за приложения свързани с цифровото градското развитие и териториите с водни пространства. В края на хакатона екипите ще представят своите готови разработки и приложения пред журита включващи изследователи, бизнес и общини. Класираните на призови места разработки ще бъдат наградени от кметовете участници в срещата на Комитета на регионите и бизнеси партньорите.

Направленията, в които ще се състезават екипите в Хакатона са:

      Е-кология и водни пространства

      Е-туризъм в града

      Е-дебати и гражданско участие

      Е-плащания и финтех за всеки

      Е-море и неговите ресурси

      Е-инфраструктура за всеки

      Цифрово образование

      Цифрови услуги в администрацията

      Смарт е-нергийни източници

Учениците, студентите и докторантите формират екипи от минимум 3 и максимум 5 участника (задължително включващи и представител с нетехнически профил). Те следва да имат препоръка от ментор (преподавател в съответния университет или гимназия), в която са указани имената на участниците в екипа.

Всички екипи следва да се представят за участие пред организаторите във фоайето на 1 етаж на Бургаския свободен университет на 28.05.2018 г. от 12.30 до 13.30 часа.

Партньори на събитието са: Агенция за развитие на София; Столична община; Русенският университет “Ангел Кънчев”, Техническият университет София – филиал Сливен, белгийският инвеститор “Кодифик”, ИКТ Клъстер Бургас, Big boy pizza и бургаски гимназии.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега