Бургас, Спорт, Топ новини

Бургас домакин на първи по рода си плувен маратон в България

0

Атрактивно спортно събитие предстои да се проведе в Бургас. Градът ще бъде домакин на плувен маратон, който досега не се е провеждал в страната ни. Това обяви пред VoxBurgas.com известният наш плувец и световен рекордьор Цанко Цанков, инициатор на състезанието.

Надпреварата е предвидена за 29 август в акваторията на Морска гара. Маратонът ще е с международно участие, като макар и още да не е започнала официалната регистрация на участници, интересът към него е много голям, добави Цанков.

„Целта е да привлечем освен професионалните плувци, така и аматьори и любителите на плуването в открити води. Състезателите, които ще се запишат, ще могат да участват в две дисциплини: на 4 км и на 2 км. Интересното е, че за разлика от други плувни маратони в открити води, тук зрителите ще могат да наблюдават през цялото време плувците. Събитието ще бъде организирано по примера на плувния маратон в Доха”, каза още бургазлията.

Цанков няма да участва във въпросния маратон, тъй като през септември му предстои поредната сериозна цел в кариерата му. Той ще се опита да преплува за най-бързо време в света Гибралтарския проток, в конкуренцията на други плувци.

Амбицията му е плувният маратон в Бургас да стане традиционен и международен, както и да бъде включен в календара на ФИНА (Световната плувна организация). Очакванията са в състезанието на 29 август да участват поне 200-250 плувци.

 

Снимка: Opoznai.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега