Бургас, Общество

Бургас чества 3 март с клетвата на Апостола на Свободата

0

Над 200 души, в ролята на четници, войводи, революционери и възрожденци, ще пресъздадат един от най-силните моменти в борбите на българите за национално освобождение – учредяване на комитетите на Вътрешната революционна организация от Апостола на Свободата и полагане от членовете им на т.нар. Народна клетва на Васил Левски. Участниците в събитието  ще бъдат с униформи и реквизит, представящи периода на четническото и революционното движение, както и от Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.

Възстановката на на този героичен епизод от българската възрожденска история ще бъде на 3 март от 12.00 часа на площад “Св. Св. Кирил и Методий” и е част от програмата на Община Бургас за честване на националния празник.

На площада бургазлии ще видят още пресъздадени образите на Дякон Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Панайот Хитов, Райна Княгиня, Иван Вазов и полк. Лермонтов с неговите драгуни, които ще ги канят да станат част от “всенародното съзаклятие”.

Преди всеки да изрече клетвата на Апостола, ще може да се закълне пред кръста, камата и револвера да служи на Отечеството и ще получи картичка с лика на български революционер или възрожденец, която трябва да бъде подпечатана с копие на оригиналния печат на Българския революционен централен комитет.

На площада гордо ще се вее знамето на Райна Княгиня “Свобода или смърть”, а бургазлии ще могат да оставят своето послание за празника и родината в Книга на Свободата. След това всеки ще може собственоръчно да изсече монета с българския лъв и надписа “Свободна България”, която да вземе със себе си за спомен.

Автентични пушки и саби от онова време, както и изпълнения на патриотични песни ще придават допълнителна достоверност на събитието.

Община Бургас кани всички родолюбиви бургазлии да се включат в мащабното всенародно “Съзаклятие на Бургаския таен революционен комитет” на 3 март от 12.00 часа на площада пред Катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий”. Тези, които имат възможност, могат да допринесат за по-голямата атрактивност и мащабност на събитието, ако успеят да се облечат в народна носия или четническа униформа.

В събитието ще вземат участие актьорите Юрий Ангелов, Валери Еличов, Невена Николова, Златко Ангелов, Никола Парашкевов, Пламен Каров, Младежка театрална група “Валери и приятели”, ученици от ПГЕЕ “Константин Фотинов”, ГПНЕ “Гьоте”, ОУ “Георги Бенковски”, ДГ “Райна Княгиня” и изпълнители от ФА “Странджа”, ФТА “Никола Гинов”, ФТА “Лазур” и др.

След клетвата, в 12.30 часа ще започне големият празничен концерт “Да живее свободата”. В него ще вземат участие народните певци Николина Чакърдъкова и Боби Шапков, изпълнителите от Неврокопския танцов ансамбъл, хор “Милка Стоева” с художествен ръководител Светла Стоева, Народен хор “Трепетлика” с художествен ръководител Пепа Запрянова, хор за патриотични песни при ПГЕЕ “Константин Фотинов” с ръководител Димитринка Радева и др.

Водещ на събитието, посветено на 139 години от Освобождението на България, ще бъде популярният и обичан български актьор Стойко Пеев, който ще влезе в образа на легендарния войвода Панайот Хитов.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега