Бизнес

Българското вино засилва позициите си на световните пазари

0

Позициите на родното ни вино на световните пазари се засилват. Англия, Дания и Холандия са сред държавите, които увеличават консумацията на българско вино. Извън Европа се наблюдава значителен ръст и в САЩ. Това каза в интервю за Дарик радио секретарят на Асоциацията на българските винопроизводители Росица Касабова.

По думите й интересът от чужденците към нашенските сортове мавруд, рубин и памид се увеличава.

Касабова посочи, че държавата трябва още по-строго да затегне мерките срещу сивия сектор във винопроизводството. „Нека има домашно вино, но то да бъде само за лична консумация”, заяви Росица Касабова.

„В противен случай сертифицираните производители на вино нямат никакъв шанс да се конкурират на пазара и много често им се налага да подбиват цените на собствената си продукция, за да си възвърнат поне част от вложената инвестиция”, допълни Касабова.

„Трудно може да се намери качествено българско вино на цена под 6-7 лв. бутилката. В цената му, освен стойността на самата течност, са включени разходи за самата бутилка, етикет, тапа (капачка), процедура на съхранение и бутилиране, данъци, заплати и осигуровки. Има вина от новия свят, чиито цени са от 5 до 7 лв. и качеството на съдържанието е добро”, обясни тя.

 

 

 

 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега