Общество

Българските домати и краставици с 20% по-скъпи от миналата година

0

С 20% са по-скъпи доматите и краставиците в сравнение с миналата година ще залеят българския пазар. Това заяви пред Нова телевизия Атанаска Минева, производител на домати.

По думите й първият български домат, който всеки момент масово ще започне да се бере, ще се продава за 3 лева на килограм на едро, а розовият домат ще се продава за около 4-5 лева.

„През 2015 г. с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството”, твърди тя. „Три години взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лева на декар субсидия. През 2015 година ще вземем 500 лева”, коментира производителят.

„Подпомагането се е увеличило с 5 пъти, всички производители на зеленчуци ще получат 5 пъти повече”, твърди от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Васили Грудев.

„Първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото сме орязани от субсидии и не можем да започнем производството по-рано”, заяви Стоян Стоянов, който произвежда краставици.

„Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. Не само марулите, но и други зеленчуци са с по-висока цена”, коментира от своя страна Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители. Причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратиха дейността, обясни той.

„Пролетта беше изключително влажна, температурите бяха по-ниски и производството беше по-ниско, защото миналата пролет се стигна до изхвърляне на готова продукция”, заяви заместник-министърът на земеделието и горите Васил Грудев.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега