LifeStyle

Българският апарат „Люлин-Мо“ заработи успешно в орбита около Марс

0
Българската разработка „Люлин-МO“, дело на учени от БАН, вече е достигнал орбитата на Марс и отново е заработила успешно.  Това става ясно от информация на сайта на Академията. 
 

„Люлин-Мо“ е част от руския неутронен детектор FREND. Апаратурата е изведена в Космоса от изкуствения спътник Trace Gas Orbiter (TGO) по съвместния проект на Европейската и Руска космически агенции „ЕкзоМарс“. 
 
 
На 15 март 2017 г. започна деликатната фаза на аеродинамично забавяне в атмосферата, целяща да се намали скоростта на спътника и той да навлезе в по-ниска орбита. Всички мощности на спътника са били насочени към тази рискована операция, при която апаратът се нагрява и могат да се повредят и слънчевите панели, и апаратурата. Именно поради тази причина в рамките на процеса уредите за научни изследвания са били изключени. 
 
На 20 февруари 2018 г. операцията е била приключена успешно и TGO е достигнал орбита от 1050х200 км. Първите тестови включвания на научната апаратура са били извършени на 12 и 19 март 2018 г. и така след една година мълчание „Люлин-МО“ отново е заработил успешно, потвърждават от БАН. 
 
Преди това по пътя към Червената планета нашият апарат е работил безупречно, подавайки важни данни за радиационната обстановка по трасето Земя-Марс. 
 
TGO още не е достигнал работната си кръгова орбита с височина около 400 км и период 2 часа. За нейното достигане до средата на април 10 пъти ще бъдат включени двигателите на спътника. В средата на април 2018 г. очакваме включване на „Люлин-МО“ в пълен режим на работа.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега