Общество

Български ученици грабнаха златото от конкурс на НАСА

0

Български ученици спечелиха златни медали от провелия се на 11-ти и 12-ти април конкурс на американската космическа агенция – NASA Space Apps Challenge. Александър Алексиев, Божидар Иванов, Александър Матаров и Даниел Георгиев от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика бяха отличени от НАСА за работата им по два проекта.

Първият проект, отличен със златен медал е „Пътешественик във Вселената”, който участва в категория Outer Space – Happy moments from space.Той представлява уникален за България образователен уеб сайт, предоставящ задълбочена информация за земята, космоса и космическите мисии. Дава възможност за проследяване на прогнозата за слънчеви изригвания. Всеки потребител може да изпрати картичка на близки и приятели, използвайки огромният архив от невероятни снимки, направени от телескопите на НАСА.

Сайта може да се използва в училищата в часовете по физика, както и от всички потребители, интересуващи се от постиженията на човека на Земята и в Космоса.

Вторият проект, участвал в категория Earth – Clean Water mapping е “Система за картографиране и контрол на водните ресурси.” и е посветен на идеята да предотврати зачестяващите и опустошителни наводнения, случващи се в последните години не само в България, но и по целия свят под влияние на климатичните промени и човешкия фактор.

Като цяло проектът позволява да се направи картографиране и паспортизация на водния ресурс и на тази база да се изведат ясни икономически критерии за създаване на устойчива система при различни неблагоприятни атмосферни условия: засушаване, наводнения, замърсяване.

Ментори на българските ученици, постигнали отличните резултати в конкурса на НАСА са инж. Румяна Славчева и инж. Огнян Дириманов.

 

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега