Общество

България пада с 71 позиции надолу в класацията за свобода на словото от 2006 насам

0

Докато през 2014 година заемахме 100-тно място от общо 180 държави, вече сме на 106-то, като от 2006 година насам страната ни е отбелязала сериозен спад от 71 позиции.

Свободата на словото в България става все по-голям проблем, сочи последният доклад на неправителствената организация Reporters Without Borders.

Но тази тревожна тенденция не е факт само у нас. Докладът на организацията сочи, че две трети от всички държави, включени в изследването, показват по-лоши резултати, отколкото в предишни години.

Причините за това са действията на организации като „Ислямска държава” и нигерийските ислямисти от „Боко харам”. Фактор са още информационната война и натискът, който много неправителствени организации упражняват върху медиите.

Главните пречки, пред които са изправени медиите са „потискането и манипулациите в конфликтни зони като Украйна, Сирия, Ирак и палестинските територии”, пише в доклада. „Всички страни в конфликтите, без изключение, се опитват да обезвредят независимите медии или да ги използват за лична пропаганда”, констатират още от Reporters Without Borders.

Намиращата се във военен конфликт Украйна заема 129-то място,а Русия – на 152-ро.

За трета поредна година класацията е оглавена от Финландия, а в топ 5 влизат още Норвегия, Дания, Холандия и Швеция.

На последните три места се нареждат съответно Туркменистан, Северна Корея и Еритрея, в които се наблюдават „системни нарушения на свободата на изразяване и информация”.

 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега