Бизнес

България отказа площ от 27 хил. кв. км. в Тихия океан

0

Всъщност става въпрос за плаващото формирование с вулканичен произход, което има площ от 27 хил. кв. км. и прилежаща към него икономическа зона от 200 мили, съобщава БНТ.

Българското външно министерство е отказало да приеме дарение под формата на остров в Тихия океан, дошло от Владимир Баланов – икономист, юрист и бизнесмен.

През май миналата година той разбира от интернет, че в резултат на изригването на вулкана Моновай, на около 1000 км. от брега на Нова Зеландия, се е образувал плаващ остров от пемза. Според Баланов, в международното право съществува вакуум при такива случаи и образуванията са ничия собственост, докато не бъдат предявени претенции към тях.

Така той организира експедиция, която тръгва от Аржентина и през юни 2013 г. поставя вимпел на своята офшорна компания (“Ван Меппел Инк.”) на острова. В началото на тази година той успява да защити правото си на собственост върху 27-те хиляди кв. км. в Тихия Океан, оценени, по думите му на повече от 5 трилиона долара.

Идеята на предприемача е чрез дарението на острова България да се сдобие с изключителна икономическа зона в Тихия океан. „Той има една 3-километрова зона. Другата, която е икономическата зонa, е 200 мили или това са приблизително 780 кв. км.площ. Акваторията на Черно море е едва около 480“, посочва Баланов.

Държавното ведомство е изпратило отказ с мотивите, че формированието не е точно локализирано, а се движи.

“Обектът не представлява “остров”, съответно “земя” и в резултат на това не съществува правна възможност този плаващ обект да бъде обявен за част от територията на Република България”, се посочва в аргументите на отказа, представени от Владимир Миланов, шеф на политическия кабинет на външния министър Даниел Митов.

Отказът е оформен три месеца след първоначалното предложение на бизнесмена до МВнР и Министерския съвет. Междувременно той е потърсил и съдействие от президента Росен Плевнелиев.

МВнР е посочило три причини, поради които България не се интересува от новата “територия”. Едната е, че островът няма местно население и не е годен за обитаване от човек. Така според разпоредбата на чл. 121, ал. 3 от Конвенцията на ООН по морско право, която предвиждала, че скали, които не са годни за обитаване от човека или за самостоятелна стопанска дейност, нямат нито изключителна икономическа зона, нито континентален шелф.

Баланов обаче възнамерява да използва острова за добив на инертни материали, ако Президентството и Министерски съвет също отхвърлят предложението му.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега