Политика

България лидер по външна политика в ЕС

0

Страната ни влезе в групата на лидерите сред страните-членки на ЕС по външна политика в тазгодишното издание на Бележника на европейската външна политика (European Foreign Policy Scorecard).

България е обявена за лидер по един от основните показатели, служещи за измерване – енергийна диверсификация, благодарение на което тази година се придвижва нагоре в класацията. Основната заслуга е замразяването на проекта „Южен поток” през лятото на 2014 година.

Бележникът на Европейския съвет по външна политика (ECFR) следи външно-политическото развитие на държавите-членки като условно ги разделя на две основни категории “лидери” и “изоставащи”. Под лидер се разбира страна, която директно е повела някаква инициатива, като е убедила други държави да участват или пък индиректно, чрез примера си. Изоставащите, наречени slackers, са страни, които възпрепятстват или блокират развитието на политики, които да служат на интересите на Европа, за да преследват свои собствени тясно определени или краткосрочни национални интереси.

Миналата година България не беше лидер по нито един показател и изоставаше от 3.

Отличникът е Германия, която е лидер по 17 показателя, без изоставане по нито един.

В изследването Румъния е оценена като по-добре представяща се страна от  България, най-вече заради активността, с която е попречила на свои граждани да участват в изграждането на еврейски поселения на Западния бряг, като по този начин е рискувала собствените си дипломатически отношения в името на единната европейска политика. В същото време се отчита изоставане при северната ни съседка заради политиката й за климатичните промени и заради по-малко предоставяна международна помощ.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега