Общество

Българин от „Харвард“ получи стипендия за млад учен

0

За първи път българин е сред спечелилите стипендия за млади учени на американската фондация “Херц”. Само на 23 години, докторантът по теоретична физика в университетa “Харвард” Александър Атанасов успява да се пребори с над 750 кандидати за финансирането. 

Той завършва бакалавърска и магистърска степен по математика в университета в “Йейл”. Интересува се от гравитационната теория на Айнщайн, теорията на черните дупки и теорията на квантовото поле. “По-конкретно искам да разбера как тези идеи сочат към нови закономерности на нашата вселена”, разказва той пред “България он Еър”.

Александър се гордее с произхода си и се замисля за бъдеще в България, която е напуснал още на 2-годишна възраст.  “Моята майка беше професор по балканска история, а баща ми беше архитект. Нямаше много наука в семейството, но в гимназията имах много добри учители и по математика, и по физика”, каза още Атанасов.

Именно преподавателите запалват Алекс по физиката и математиката и му помагат да извърви дългия път до стипендията “Херц”. “Безвъзмездна е – без задължения. Дава ми свобода да преследвам своите академични интереси по-добре. Ако искам да участвам в научни конференции в Европа, мога да взема от тези пари”, сподели докторантът.

Фондацията съществува от 1957 г. Основана е от син на емигранти, а целта ѝ е да подкрепя млади учени, които искат да променят света към по-добро.

Мечтата на българина е да стане професор по физика – като хората, благодарение на които преди дни беше показана снимка на черна дупка.

Economic.bg.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега