Общество

Българин е в екипа, направил нов революционен сателит

0
Българин е част от екипа, разработил новия революционен европейски спътник “Sentinel 2B”.  Ростислав Русев работи в компанията “Airbus Defence and Space” и участва в изграждането на софтуерната база, на която оперира сателитът. 

Той беше изстрелян тази нощ от космодрума във Френска Гвиана.

1400-килограмовият апарат ще обикаля планетата на височина 780 километра в продължение на минимум 7 години, уточняват от Европейската космическа агенция. Той носи камера, която позволява точни наблюдения и снимки на земната повърхност.

“Можем да видим покрива на една къща като точка на екрана. Можем да проследим, примерно, ако има наводнение и да видим къде тече водата, да се укрепи някоя дига”, обясни Ростислав Русев пред Нова тв.

От 2014 година насам “Sentinel 2B” е петият сателит от общо 20, предвидени в Европейската програма за наблюдение на Земята.

Проектът е създаден да събира информация за климатичните промени, природните и човешките бедствия. Всеки от спътниците постоянно предава данни и снимки за състоянието на всяка една точка от планетата.

Системата позволява учените да проследяват урагани и наводнения, да наблюдават фронтовете на големи пожари, да следят изригването на вулкани и дори да следят потока на мигранти.

Събраната от орбита информация се публикува своевременно в портала на програма “Коперник” на Европейската комисия. От там голяма част от нея е публично достъпна.

 
Източник: Economic.bg

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега