Общество

България сред лидерите в света по споделена икономика

0

У нас са популярни споделените пътувания, размяната на стари учебници и препродажба на вещи

България е сред лидерите в света в икономиката на споделянето. Българите са готови да предоставят и ползват таксиметрови услуги като Uber, да разменят книги, дрехи и други вещи чрез борси и интернет, а все по-често се споделят стаи, цели апартаменти и къщи като алтернатива на хотелите.

Страната ни се нарежда на седмо място в света по склонност на населението да споделя притежанията си – безвъзмездно или срещу заплащане, твърди глобален доклад на Nielsen, цитиран от PricewaterhouseCoopers. Предните шест места са за Китай, Индонезия, Словения, Филипините, Тайланд и Мексико.

В доклада се отбелязва, че в България е много популярно предаването на билетчето в градския транспорт от слизащ на качващ се пътник. Според PricewaterhouseCoopers като цяло транспортът е една от развитите области на споделената икономика у нас – с “относително свободните възможности за пътуване на стоп и огромния интерес на гражданите към платформи и групи в социалните мрежи за споделено пътуване”. Те дават като пример българо-белгийската платформа за споделени превози CarAmigo. Само от юли до декември 2016 г. у нас са били регистрирани над 450 автомобила и над 1300 желаещи да ползват услугата. В Белгия, където стартира по-рано, за година CarAmigo отчита 800 регистрирани коли и 9000 наематели.

Споделянето на жилища в България показва впечатляващо развитие. “Класическата представа за квартира или хотел се измества от алтернативата на споделеното ползване на стая или апартамент, което може да е безплатно (както е например чрез платформата Couchsurfing.com) или платено (Airbnb.com). Още преди 2 години AirBnb надмина с легловата си база всички хотели в София, а към момента само в столицата са регистрирани над 300 потребители. Подобни са стойностите за Пловдив, Бургас и Варна, а през активния летен сезон офертите по Черноморието рязко се увеличават”, твърдят анализаторите от PricewaterhouseCoopers.

В доклада се посочва, че борсите за употребявани книги и учебници са добре позната в България форма за споделяне. А напоследък има истински бум на мобилни приложения, сайтове и групи в социалните мрежи за покупка и продажба на дрехи и аксесоари. Сайтовете за безплатни обяви също са популярен начин за размяна на вещи.

По-нова мода е съвместяването на производствени помещения и офиси – собственикът или наемателят кани още някой да ползва пространството. Все по-често празни производствени сгради се предоставят за концерти, театрални спектакли, изложби и т.н., отбелязва докладът.

До 2025 г. делът на споделената икономика ще заеме до 50% от световния брутен вътрешен продукт, твърди PricewaterhouseCoopers. 

Източник: economic.bg

 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега