Общество

България ще е домакин на Международния технологичен маратон

0

България за първи път е домакин на Международния технологичен маратон – ТОМ Мейкатон, който обединява инженери, дизайнери, новатори и хора със специални нужди в създаването на решения за по-добър живот. Събитието е в София в рамките на 72 часа между 20 и 23 април – в СмартФабЛаб (SmartFabLab), съобщиха организаторите.

Ще се търси решение на над 20 проблема от всекидневието на хора със специални нужди. В първото издание екипите ще се фокусират върху разрешаването на шест. Сред тях е проблемът на Радо – първокласник със спинална мускулна атрофия, но изключително жизнен и активен. Използва две акумулаторни колички, като в едната е седнал, а другата я управлява в изправено положение. Задачата е Радо да има една количка за двете пози, която “да расте” заедно с него, също сам да може да слиза и да се качва на количката.

Милена всеки ден използва определен маршрут, за да отиде на работа, при лошо време се придвижва с такси, а понякога дори не излиза. Избира скосени тротоари, избягва стъпала и високи бордюри. Няма проблем с повдигането на крака, но не може да пази равновесие и се страхува да не падне. Не използва помощни средства, тъй като рехабилитаторите не го препоръчват, защото може да задълбочи проблемите. Милена се нуждае от техническо средство като тренажор, който да й помогне да преодолее страха си, като имитира различни терени, и в съчетание с виртуална реалност да се пресъздадат действителни ситуации.

Всички изобретения, създадени по време на ТОМ, могат да бъде свалени за ползване безплатно.

В програмата на форума са прояви, на които желаещите могат да научат повече за технологията “в помощ” на обществото и как да общуват с хората със специални нужди. В края на ТОМ на 23 април посетителите ще се запознаят с екипите и ще видят изобретенията им на живо.

Откриването на ТОМ е на 20 април от 13.00 ч., а церемонията за награждаването – на 23 април от 13.00 ч. На 21 април от 10.00 ч. е предвидена среща с медиите.

TOM (Tikkun Olam Makers) е световно движение, подкрепено от Гугъл (Google). ТОМ – България, се организира от фондациите “Култура аними” и “Дизайн за всички българи”, изцяло от доброволци, и търси финансиране. Всеки може да се включи в кампанията за набиране на средства на generosity.com.

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега