Общество, Топ новини

България ще бъде глобена заради замразените пари за наука и образование

0

България ще бъде глобена заради временно замразената оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков. Санкцията ще бъде платена от държавния бюджет.

В петък от образователното ведомство обявиха, че Брюксел спира междинните плащания по програмата заради системни нарушения. Днес стана ясно още, че в продължение на няколко месеца бившият министър на образованието Меглена Кунева е заемала и управленския пост по програмата, което е в грубо нарушение с правилата на Еврокомисията.

Период от три до шест месеца ще е нужен за отстраняване на нередностите, заяви просветният министър.

„Все още не са ясни какви ще са корекциите по оперативната програма, но такива ще има. Това ще бъде решено, когато дойде докладът”, каза заместник-министърът на образованието Ваня Стойнева.

В писмо от Европейската комисия, получено миналата седмица, експертите информират, че се спират междинните плащания, но ако отстраним проблемите в кратък срок, средствата ще бъдат изплатени с известни финансови корекции. Писмото не засяга структурата и съдържанието на оперативната програма.

Основните посочени проблеми са свързани с разпределението на финансирането на дейностите, извършването им от други дирекции на МОН и контрола на изразходването на парите.

„Програмата има и други проблеми: текат конкурси по ос едно, а сега обсъждаме втора, трета и четвърта”, добави министър Денков.

Стойнева обясни, че за разделението на функциите в рамките на МОН са разработени четири варианта за решение. Министърът ще може да делегира функции на ресорните заместник-министри. Изпълняващият орган се обособява в отделна дирекция, а управляващият орган става държавна агенция, независима от министерството и директно подчинена на премиера.

Ще има и промени, засягащи екипите за управление на проектите по отношение на администрирането, отчитането и др.

„Необходим е и независим орган, който да оцени промените на тези мерки – дали системата функционира правилно. Не може да се мине и без мерките за повишаване на административния капацитет. Ще се наложи служителите да попълнят знанията си чрез нови обучения”, подчерта Стойнева.

Ще има и финансови корекции, чрез които да се коригират допуснатите грешки, установени от одита.

„Някои разходи няма да бъдат изплатени и ще останат за сметка на МОН”, поясни заместник-министърът.

Източник: NOVA


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега